Earn money met jouw eigen foto’s!

Stockfotografie is het verkopen van foto’s via stockbureau’s (speciale websites) op het internet. De koper (in veel gevallen bedrijven en reclame bureau’s) kan dan op deze stocksites de hele database doorzoeken naar een gewenste foto.  De koper selecteert de gewenste foto’s en betaald daarbij dus alleen voor die foto’s die hij daadwerkelijk heeft gekocht.

Jouw foto’s kunnen op deze manier vaker worden verkocht en daarvoor ontvang je dan telkens een (kleine) vergoeding in tegenstelling tot normale bedrijf en product fotografie waarbij de vergoedingen hoger zijn maar de foto’s vaak maar 1x kunnen worden verkocht. Afhankelijk van de soort verkoop per stockburo varieert de vergoeding per foto van 25 dollarcent tot aan enkele dollars per foto. In sommige gevallen kan de vergoeding echter ook vele tientallen dollars per foto bedragen. De meeste foto’s worden echter voor het lage tarief verkocht. Omdat de vergoedingen bij stockfotografie relatief laag zijn in tegenstelling tot normale fotografie wordt er ook wel gesproken van microstock. (Dit heeft dus niets met het formaat van de foto te maken) Ookal zijn de vergoedingen vrij laag bedenk je wel dat stocksites dagelijks door vele duizenden kopers gebruikt worden om aan foto’s te komen. Een goede stockfoto kan dan ook vele malen verkocht worden. Dat kan in sommige gevallen na een tijdje wel oplopen tot vele honderden, of zelfs duizenden verkopen per foto. En zo kan stockfotografie toch de moeite waard zijn. Een aardige bijkomstigheid is verder dat je per foto slechts eenmaal tijd moet investeren in het gereedmaken en aanbieden aan het stockburo. Daarna gaan deze foto’s inkomsten genereren, en dat is dan een vaste en blijvende (bij)verdienste. En bij het uitbreiden van je portfolio wordt de omzet steeds hoger.

Elke (amateur)fotograaf kan zich inschrijven bij een stockburo en daar foto’s gaan verkopen. Bij de meeste bureau’s moet je enkele gegevens invullen en enkele foto’s uploaden ter beoordeling. Er wordt dan gekeken dan naar de kwaliteit en de commerciële waarde van je foto’s. Zijn die goed, dan kun je beginnen met het aanbieden van je foto’s. Laat je niet uit het veld slaan als je de eerste keer niet door de beoordeling heen komt. je kan het dan vaak na een tijdje weer opnieuw proberen. De foto’s zelf moeten wel aan bepaalde eisen voldoen en dat kan per stockbureau verschillen.

  • Aan de grootte van de foto worden geen specifieke eisen gesteld, maar het wordt aanbevolen om alleen foto’s van meer dan 6 MP aan te bieden. Het gangbare formaat is daarbij JPEG.
  • De foto is correct belicht, goed van scherpte, vrij van ruis etc. Corrigeer de foto eventueel vooraf op deze aspecten, maar overdrijf niet.
  • Als personen herkenbaar op de foto staan is altijd een modelrelease noodzakelijk. Foto’s met personen zonder release worden onherroepelijk afgekeurd!
  • En dat laatste geldt ook voor herkenbare logo’s, beeldmerken etc. Poets deze zo mogelijk vooraf weg, want anders komt ook een dergelijke foto niet door de keuring.
  • En ten slotte, wellicht een beetje overbodig: Bied alleen foto’s aan die je zelf gemaakt hebt. Of anders gezegd, waar jij eigenaar van bent. Heb je het copyright niet, dan gaat je dat zeker problemen opleveren.

Beginnen met stockfotografie kan soms wel de nodige frustratie opleveren. Het gaat vast wel eens voorkomen dat je zelf helemaal trots bent op een bepaalde foto en dat de reviewers deze dan toch afkeuren. Dat kan soms zeer frustrerend zijn. Laat je dan niet uit het veld slaan, stug volhouden loont de moeite. Na verloop van tijd krijg je ook steeds beter in de gaten wat wel en niet kan. En daarnaast is stockfotografie vind ik zelf wel heel erg leuk en een goede manier om lekker vrij en creatief met fotograferen bezig te zijn en daar dan ook nog voor betaald te krijgen.

Mocht je nog meer vragen over stock hebben dan kun je me altijd even een mailtje sturen ik beantwoord ze graag voor je.

Wil je zelf ook stockfotograaf worden, dan kun je je bij onderstaande bureau’s aanmelden via de linkjes. Eerlijkshalve wil ik ten slotte  wel graag vooraf vermelden dat als je je registreert nadat je ‘mijn’ link hebt gebruikt, ik dan bij eventuele verkopen een kleine provisie krijg.  Voor jou als verkoper maakt dat echter niets uit. Jouw verdiensten blijven exact hetzelfde.Als tegenprestatie probeer ik iemand die intresse heeft in stockfotografie zo goed mogelijk te informeren en eventuele vragen te beantwoorden. Ik heb mezelf ook via iemand aangemeld die mij van informatie heeft voorzien en En nu hoop ik natuurlijk ook een beetje dat anderen bij mij net zo denken. Mijn stock ervaringen lees je in de categorie stock.

http://submit.shutterstock.com/?ref=841300


Royalty Free Images

Of neem contact met mij op middels mail of onderstaand contact formulier:

Advertenties
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: