Hoe te beginnen met Shutterstock

Zoals jullie allemaal weten, ben ik druk bezig met stock sinds 2011.
Ik heb daar lang mee gewacht omdat ik vond dat het te weinig betaalde aan de fotografen, maar nu ben ik blij dat ik er mee begonnen ben.
Eerlijk is eerlijk alle beetjes helpen en met shutterstock kun je toch wel in een redelijke tijd een mooi centje bijverdienen.
Je hebt het eigenlijk in eigen hand, je kunt zo snel gaan als je wilt.
Hoe meer foto’s hoe meer je verdiend en hoe beter en commercieler de foto’s hoe meer je verdiend.

Wat verdien je bij shutter?

Je foto kan op verschillende manieren verkocht worden. De normale downloads van een subscription leveren je in het begin 0,25 cent op per download.
Dit bedrag wordt hoger naarmate je meer verdiend hebt. Je promoveert dan en gaat meer krijgen per download.
Je foto kan ook on demand worden gekocht. Dat levert 0,81- 1,88 op in het begin en ook daarbij ga je telkens omhoog.
Deze vallen ook redelijk snel nadat je begonnen bent.
Dan kunnen ze ook nog je foto met een enhanced license kopen. Dan krijg je 28 dollar per download. Deze vallen in het begin nog niet vaak, maar naarmate je wat meer foto’s hebt zullen deze ook veel vaker vallen en dat tikt lekker aan natuurlijk.
Dan kunnen er ook nog singel downloads vallen.. Daarvoor krijg je in het begin 20% van de prijs en ook dat loopt op naarmate je langer bezig bent. Die zijn erg leuk en leveren tussen de paar dollar en de 100 dollar op. Dit is vrij nieuw en wordt nog niet in alle landen aangeboden, hierdoor vallen ze nog niet zo heel vaak.
Ik had zelf vrij snel 500 foto’s online staan en zit nu na iets meer dan een jaar op ruim 2000 foto’s.
Ik ken ook fotograven die in 1 jaar 250.000 foto’s online hebben gezet en daarmee dus vrij snel echt een dik salaris binnen halen.. Nogmaals hoeveel je per maand verdiend en hoe hard je wilt gaan ligt aan jezelf.
De best betaalde fotograaf ter wereld is Yuri Acrurs. Hij is in 2005 begonnen met stock en daarmee miljonair geworden. Hij verdiend minimaal 5000 dollar per DAG!! Dat is natuurlijk wel een grote uitzondering. Maar de mogelijkheid om hiermee een mooi salaris bij te verdienen en een soort van passief pensioen op te bouwen is er zeker, dat heb je helemaal in eigen hand.

Wat voor foto’s willen ze?

Alles wat commerciele waarde heeft kun je uploaden, mits de foto natuurlijk wel correct is gemaakt.
Dus denk aan gebruiksvoorwerpen isolated (op geheel witte achtergrond) of juist in een setting.
Mensen die iets doen wederom isolated of in een setting. (hiervoor heb je wel een shutterstock modelrelease nodig van het model)
Landschappen, dieren, eten, vakantie foto’s, achtergrondjes gemaakt in photoshop of in vectoren, bokeh, kerstballen paaseieren en andere feestdagen settings etc etc etc..
Ook editorial kun je uploaden.. dit zijn nieuwswaardige foto’s die niet commercieel gebruikt mogen worden. (hierbij heb je ook geen modelrelease nodig) denk b.v aan foto’s van koninginnedag, gayparade, bekende mensen etc etc..

Wat willen ze niet
Geen zichtbare merken, merknamen of afbeeldingen op foto’s.. b.v iemand die een shirt aan heeft met een poppetje erop mag niet, want op het poppetje zit auteursrecht. Geen logo’s merken etc.. Geen iphones ipads en andere design gadgets die te herkenbaar zijn. Geen bekende gebouwen.
En bovenalles moeten de foto’s natuurlijk de juiste witbalans hebben, mogen ze niet onscherp zijn etc etc, maar dat spreekt voor zichzelf.

Hoe te beginnen

Om te beginnen moet je je registreren op de site en 10 foto’s ter goedkeuring uploaden.
Je kunt je via mij aanmelden. Het voordeel is dan dat ik je zal begeleiden in het begin zodat je een goede start maakt. De eerste 10 foto’s zijn erg belangrijk, want als die afgekeurd worden moet je weer een tijd wachten tot je het opnieuw mag proberen.
Er moeten 7 foto’s goedgekeurd worden van de eerste 10. Als ik je begeleidt en je gaat verkopen krijg ik een referal en krijg ik ook weer wat meer betaald. Zo ben ik zelf ook begonnen en begeleidt door een fotograaf.

http://submit.shutterstock.com/?ref=841300

Na het aanmelden moet je ook niet vergeten een ID te uploaden en even een paypal account aan te maken zodat je betalingen kunt gaan ontvangen. Ook zal je een tax formulier moeten invullen maar daar kan ik je allemaal bij helpen. De eerste betaling komt als je minimaal 70 dollar hebt verdiend.

De eerste 10 foto’s

Deze zijn zeer belangrijk en hier wordt streng op gereviewed.
Je moet dus gaan voor zekerheid. Foto’s waarvan we zeker weten dat ze er doorheen komen.
Het beste is om hierbij liefst 10 verschillende foto’s te uploaden. B.v een studio foto, een landschap, een dier etc etc.
Veel fotografen zijn er de eerste x niet door heen gekomen, dus als het niet lukt is er nog niets aan de hand en hoef je je niet te schamen. Maar met een beetje hulp gaan we het gewoon proberen om te zorgen dat het wel de eerste x lukt.
Bij de foto’s moet je ook keywords toevoegen in het engels, zodat je foto’s makkelijk en goed gevonden worden. Je mag er 50, doe er ook zeker veel, hoe meer keywords hoe beter natuurlijk. Je beschrijft gewoon wat je allemaal ziet op de foto.
Als je eenmaald door de keuring heen bent, kun je los gaan.. en wat meer experimenteren met foto’s waarvan je niet altijd zeker bent. Soms komen ze er toch doorheen en verkopen die juist top. In het algemeen wordt het afgeraden om een zwart wit foto’s bij je eerste 10 te doen. Ik heb dat wel gedaan en dat was geen probleem. Maar pas hiermee op. Ga je voor een isolated foto zorg dan wel dat de achtergrond overal spierwit is. Kijk even tussen de foto’s die je al hebt of daar wat bruikbaars tussen zit en wellicht kun je er nog een paar specifiek voor stock erbij schieten. Als je er minimaal 10 hebt laat ze dan even aan mij zien op 100% zodat we goed kunnen kijken of ze helemaal goed scherp zijn en dan kunnen we samen bepalen welke we gaan uploaden ter goedkeuring van je profiel.
Als tip kan ik je ook zeker meegeven dat je even de tijd neemt om op shutter rond te kijken wat goed verkoopt en wat men zowel allemaal in hun profiel heeft staan, zodat je een beetje een idee krijgt.
Enkele goede profielen om te bekijken zijn:

Het profiel van Yuri Acrurs:
http://www.shutterstock.com/g/logos

Het profiel van Laurin Rinder
http://www.shutterstock.com/gallery-7918p1.html

Het profiel van Anna Subbotina
http://www.shutterstock.com/g/vitaminka

Het profiel van Igor yaruta
http://www.shutterstock.com/gallery-449008p1.html

Mijn profiel
http://www.shutterstock.com/gallery-841300p1.html

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je me altijd contacten via facebook. https://www.facebook.com/patricia.verbruggen.12

De foto’s waarmee ik de eerste x ben goedgekeurd zal ik hieronder neerzetten. Zodat jullie een beetje een idee krijgen.

Dit zijn de foto’s waarmee Jozette ook een referal van mij de eerste x is goedgekeurd:

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: